Kelionė su augintiniu į kitas šalis

Paskelbta: 9 balandžio, 2016 15:18

Svarbu: keliaujant į kitas šalis reikia papildomai pasidomėti šalies nacionaliniais reikalavimais dėl išimčių taikymo! ES šalių reikalavimus galite rasti čia: https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en, kitų šalių reikalavimų ieškokite internete.

Informuoti oro linijas apie planuojamą gyvūno skraidinimą lėktuvu reikėtų dar prieš perkant bilietą ir įsitikinant, jog lėktuve vis dar yra laisvų vietų. Jei veterinariniai augintinio dokumentai parengti, suorganizuoti skrydį galima per savaitę.

Į ES šalis Ne į ES šalis
Vakcinos.  Nuo pasiutligės (vyresniems nei 3 mėn. ir atlikta ne mažiau kaip 21 diena iki gyvūno vežimo į kitą ES valstybę) arba Deklaracija (keliaujant į Lietuvą). Gydymas nuo echinokokozės (papildomai reikalingas tik šunims ir tik vykstant į Jungtinę Karalystę, Airiją, Suomiją ir Maltą iš bet kurios šalies). Veterinarijos gydytojas turi suduoti veterinarinius vaistus ne daugiau kaip prieš 120 valandų ir ne mažiau nei prieš 24 valandas iki planuojamo jų įvežimo į nurodytas šalis.
Svarbu: keliaujant į kitas ES šalis reikia papildomai pasidomėti šalies nacionaliniais reikalavimais dėl išimčių taikymo!
Vakcinos. Šunys, katės ir šeškai turi būti vakcinuoti nuo pasiutligės pagal vakciną pagaminusios įmonės rekomendacijas. Jie gali būti vakcinuojami tik inaktyvuota vakcina, kurioje yra ne mažiau kaip vienas antigeninis vienetas vienoje vakcinos dozėje. Gydymas nuo echinokokozės (papildomai reikalingas tik šunims ir tik vykstant į Jungtinę Karalystę, Airiją, Suomiją ir Maltą iš bet kurios šalies). Nereikia to pamiršti, jei skrydis yra su persėdimu.
Pasiutligės antikūnų serologinis tyrimas. Praėjus ne mažiau kaip 30 dienų po vakcinacijos nuo pasiutligės ir likus 3 mėn. iki įvežimo į ES valstybę iš trečiosios šalies, reikia atlikti gyvūno kraujo tyrimą patvirtintoje laboratorijoje.
Svarbu: taip pat reikia papildomai pasidomėti šalies nacionaliniais reikalavimais dėl išimčių taikymo!
Čipavimas. Gyvūnas (šuo, katinas, šeškas) turi būti paženklintas poodine mikroschema. Čipavimas. Gyvūnas (šuo, katinas, šeškas) turi būti paženklintas poodine mikroschema.
Dokumentai.

  •  Gyvūno augintinio pasas arba veterinarijos sertifikatas (sertifikatas tinka tik tuomet, jei gyvūnas gimė ne ES šalyje ir keliauja iš jos);
  • Visų privalomų gyvūno skiepų patvirtinimai;
  • Leidimai įsivežti gyvūną į kelionės tikslo šalį.
Dokumentai.

  • Gyvūno augintinio pasas arba veterinarijos sertifikatas. Jeigu gyvūnas gimė ne ES šalyje, reikia turėti valstybinio veterinarijos gydytojo išduotą veterinarijos sertifikatą (keliaujant į Lietuvą – ir Deklaraciją);
  • Visų privalomų gyvūno skiepų patvirtinimai;
  • Leidimai įsivežti gyvūną į kelionės tikslo šalį.

 

Kitiems gyvūnams nei šuo, katė ar šeškas, vežant nekomerciniais tikslais, nėra nustatyti specialieji reikalavimai (nėra numatyta, kad būtina turėti tam tikrus dokumentus, jei vežama ne daugiau kaip 5 vnt. kitų 9 rūšių gyvūnų (pvz. žiurkėnų, žiurkių, jūrų kiaulyčių, degu, šinšilų, žuvyčių, papūgėlių ir kt.)).

Daugiau gyvūnų galima vežtis, jeigu:
– gyvūnai augintiniai nekomerciniais tikslais vežami dalyvauti konkursuose, parodose, sporto renginiuose arba tokių renginių treniruotėse;
– savininkas arba įgaliotas asmuo pateikia rašytinį įrodymą, kad gyvūnai augintiniai yra registruoti kaip renginių dalyviai arba registruoti organizacijoje, kuri rengia tokius renginius;
– gyvūnai augintiniai yra vyresni nei šešių mėnesių.

Tačiau šalys gali taikyti nacionalinius reikalavimus, dėl to rekomenduojama pasitikslinti atitinkamų šalių interneto svetainėse.

 

Reikalavimai gyvūno gabenimo dėžei:

Registruojantis gali būti atsisakyta vežti gyvūną, jei konteineris yra per mažas arba neatitinka IATA reikalavimų.

  • Užtikrinkite, kad ji būtų erdvi ir gyvūnas turėtų pakankamai vietos (galėtų atsistoti, apsisukti, pamankštinti kojas);
  • Įdėkite sauso ėdalo, šviežio vandens dubenėlį arba gertuvėlę;
  • Dėžė turi būti švari, saugi, nepraleidžianti drėgmės, gerai vėdinama bent iš trijų pusių,
  • Dėžė turi būti paženklinta skiriamosiomis etiketėmis, be ratukų;
  • Dėžė turi būti pagaminta iš stiklo pluošto, metalo, standžios plastmasės, suvirininto metalo tinklelio, medžio masyvo arba faneros (negali būti pagaminti iš vielinio tinklelio, nes tokie konteineriai netinka oro transportui).

Paprastai maži gyvūnai (iki 8 kg) laikomi lėktuvo salone, o didesni – krovinių skyriuje. Jame yra atskira kondicionuojama vieta, kurioje palaikoma tinkama temperatūra. Gyvūnai keliauja atskirai nuo lagaminų ir bagažo. Jei gyvūnas bus gabenamas krovinių skyriuje, keleivis turi atvykti į oro uostą mažiausiai 1 valandą iki skrydžio.

 

Pasirūpinkite gyvūnu dar prieš skrydį:

Gyvūno stresui sumažinti patariama į narvą įdėti jo mėgstamą žaisliuką. Taip pat tam galima naudoti ir vaistus: Kalm (homeopatiniai vaistai su valerijonu ir melisa), kurį reikėtų suduoti kelios dienos prieš stresines situacijas, Zylkene (sudėtyje: magnio steratas, maltodekstrinas), kuris nėra žalingas organizmui,  lašai X-STRESS (homeopatinis vaistas), kurį reikėtų suduoti likus 2-3 valandoms iki skrydžio).

Avialinijų, vykdančių skrydžius į Lietuvą ir iš jos, analizę galite skaityti čia.

skrydziu su gyvunu info

 

Informaciją apie Lietuvoje draugiškus gyvūnams paplūdimius rasite ČIA arba paspaudę ant paveikslėlio žemiau.

papludimiai draugiski gyvunams LT