Radote naminį gyvūną

Paskelbta: 9 balandžio, 2016 15:27

Radote naminį gyvūną?

Jei radote pasiklydusį naminį gyvūną, pirmiausia atlikite šiuos žingsnius:

  1. Įsitikinkite, jog jis nėra pavojingas. Kalbinkite gyvūną švelniai, ramiai. Šuo greičiausiai stresuoja, todėl nedarykite jokių staigių judesių, galinčių iššaukti šuns agresiją.
  2. Pažiūrėkite, ar gyvūnas yra sveikas, nesužeistas, ar jam nereikia veterinarinės pagalbos. Jei pagalba reikalinga – stenkitės neliesti pažeistų vietų ir kuo skubiau bei patogiau nugabenkite gyvūną pas veterinarą.
  3. Apžiūrėkite gyvūną – galbūt jis turi antkaklį su savininko kontaktais. Apžiūrėkite gyvūno ausis arba vidines kirkšnų puses – galbūt jis turi tatuiruotę. Radus tokį numerį – kreipkitės į Lietuvos kinologų draugiją ir ji suteiks jums informaciją apie gyvūno savininkus.
  4. Nuveskite gyvūną pas veterinarą – galbūt jis turės mikroschemą, pagal kurią bus galima atsekti gyvūno savininko kontaktus. Arba yra tikimybė, kad veterinaras pažinos šį šunį ir galės suteikti jums reikamos informacijos.
  5. Apžvelkite teritoriją, kurioje radote gyvūną. Galbūt pastebėsite žmogų, kuris ieško savo augintinio. Paklausinėkite aplinkui esančių žmonių – galbūt kažkas jau teiravosi dingusio gyvūno.
  6. Atkreipkite dėmesį į svarbiausius taškus, tokius kaip stotelės, parduotuvės, stulpai, galbūt ten jau kabo skelbimai apie tose apylinkėse dingusį augintinį.
  7. Įdėkite kuo detalesnį skelbimą internete. Pridėkite visą turimą informaciją (geriausia su nuotrauka) apie gyvūno fizines savybes (veislė ar panašumai į ją, amžius, spalva, dydis, specifinės žymės, antkaklis) ir konkrečią radimo vietą bei datą. Būtinai apie gyvūno radimą informuokite visus savo draugus socialiniuose tinkluose – galbūt tai jūsų draugų ar kaimynų augintinis.
  8. Patikrinkite skelbimus specialiai tam skirtose svetainėse, prieglaudų puslapiuose ir Facebook grupėse, kuriose pranešama apie dingusius/rastus gyvūnus – galbūt dingusio augintinio jau kažkas ieško. Jei ten skelbimo apie jūsų surastą gyvūną nerasite – patalpinkite skelbimą patys.
  9. Susisiekite su visomis miesto prieglaudomis, pateikite joms detalų gyvūno aprašymą su nuotraukomis ir paprašykite, kad pasidalintų skelbimu. Taip gerokai padidės tikimybė, jog gyvūnas greičiau ras savo šeimininkus.

Radus gyvūną, patikrinkite ir  / ar pasidalinkite skelbimu šiose svetainėse:

www.gyvunugloba.lt

www.gyvunupaieska.lt

www.grinda.lt

http://www.animal.lt/lt/skelbimai/filter:0:0/rasti-gyvunai

http://gyvunai.draugas.lt/gyvunu-prieglauda

Facebook grupėse:

„Dingo Gyvūnas?“

https://www.facebook.com/groups/DingoGyvunas/?ref=ts&fref=ts

„Pasiklydau. Noriu namo“

https://www.facebook.com/pasiklydau/

„Gyvūnų Globa Dovanoju/Dingo/Radau“

https://www.facebook.com/groups/520859521383892/?ref=ts&fref=ts

„Beglobių gyvūnų žemėlapis“

https://www.facebook.com/Beglobi%C5%B3-gyv%C5%ABn%C5%B3-%C5%BEem%C4%97lapis-1706103099613321/?ref=br_rs

„Gyvūnų gelbėjimas Lietuvoje“

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008561643277&ref=br_rs

„Dingę/dovanojami/rasti gyvūnai“
https://www.facebook.com/Ding%C4%99dovanojamirasti-gyv%C5%ABnai-223799727699471/?fref=ts

„Vilniaus benamių gyvūnų sanitarinė tarnyba“
https://www.facebook.com/VBGST/?ref=br_rs

 

SVARBU: Radus beglobį gyvūną, nereikėtų skubėti jo atiduoti į gyvūnų prieglaudas – dažniausiai jos ir taip turi maksimalų kiekį gyvūnų, o paklydusiam augintiniui atsidurti tarp būrio kitų gyvūnų bus tik papildomas stresas. Gyvūnų karantinavimo tarnybos irgi ne išeitis – jos yra finansuojamos savivaldybių ir labiau rūpinasi beglobių gyvūnų skaičiaus „kontrole“, o ne gyvūnų gerove ir pagalba jiems. Kai kuriuose miestuose toks sprendimas pasmerkia gyvūną mirčiai, nes po kelių dienų ar poros savaičių būna užmigdomi arba nugaišta patys.

Jei dvi ar daugiau savaičių nepavyksta rasti gyvūno šeimininko:

-Jei turite galimybę, suteikite gyvūnui namus pats. Norint tapti teisėtu gyvūno savininku, apie tai informuokite savo miesto savivaldybę.

-Jei neturite galimybės priglausti augintinio, bandykite savarankiškai surasti jam naujus, gerus ir mylinčius šeimininkus.

-Kreipkitės į savo miesto gyvūnų prieglaudas. Sąrašą pateikiame čia.